REPORTAGE

En del av mitt arbete är redaktionellt: artiklar, porträtt och reportage för tidningar och nyhetsbrev. Både tryckt och digitalt. Här är några exempel.

UTEMAGASINET

Ett ”silicon valley” för fjällpulkor

En pulka gör vinterturen lättare och väldigt mycket bekvämare än om allt ska bäras i ryggsäck. Jag har dragit mina barn i pulka när de var små, och gör gärna en tälttur med ”extra mysfaktor” nedpackat i pulkan emellanåt. Artikeln för Utemagasinet berättar om hur fjällpulkorna blev populära, och varför samtliga Sveriges pulkatillverkare numera har sin hemmabas på Frösön. Lite som att ”fjällpulkornas Silicon Valley” ligger i Jämtland. Artikeln med tillhörande köpguide över pulkamodeller publicerades i december 2022.

Tidningsuppslag med artikel om turpulkor.
Gruppbild med glada personer i mejeri.

Tidningen Näringslivet

Ost och integration i Jämtländska skärvången 

Tn.se beskriver sig om en företagsnära nyhetstjänst. Ett särskilt fokus har arbetsmarknaden och företagens roll som jobbskapare. Och det var bland annat det som det handlade om i mitt reportage om osttillverkarna i Skärvången. Det prisbelönta mejeriet har länge varit en föregångare inom integration. Alla är vinnare när de anställda får jobb och språkpraktik, medan mejeriet får lojala och flitiga medarbetare. Härlig stämning när Kim och de andra ägarna skojar med en av de eritreanska medarbetarna i mejeriet.

UTEMAGASINET

Frystorkad friluftsmat under luppen

Praktiskt på turen, men hur gott är det egentligen? ”Frivillig fakir sökes” var den skämtsamma uppdragsbeskrivningen från Utemagasinets redaktör och när min man Håkan räckte upp handen var fakiren funnen och vi hade ett intressant sommarjobb tillsammans. Det visade sig vara ett välsmakande frilansknäck, för tillverkarna har väsentligt uppdaterat sina recept på senaste åren, plus att det kommit en hel del nya leverantörer. Produkttestet omfattade 18 rätter från nio tillverkare, både vegetariskt och kött/fiskbaserat stod på menyn. Och ja, vi kunde kora ett par vinnare, men det var också många rätter som hamnade nära pallen. Testet kan läsas i Utemagasinet nummer 9 2023.    

Tidningsuppslag med testad friluftsmat.
Man syr kläder i textilproduktion.

TEXT & FOTO

De syr kläder till försvaret

Text & Foto

ÅTTOR kollar in teknikjobb

Personporträtt

Guldstjärna i bergsliv

Vill du anlita mig?