Välj en sida

UM01-13_valadalen_7420Att tälta på vintern kan låta som ett kylslaget och kanske till och med strapatsrikt äventyr. Men det behöver inte vara det. Ger man sig ut i skyddande fjällskog med närhet till fjällstugor, har man alltid tryggheten inom räckhåll.

Det var upplägget för en vintertälttur som Håkan och Henrika gjorde i början av mars 2012. Tre dagar på turskidor med pulkan och ryggsäcken fullastade med varma sovsäckar, tjocka dunjackor, fjälltält och god mat. Vi skidade, slog läger, grävde, fixade i tält, lagade mat, åt, kröp ner i sovsäcken, sov, åt, fixade utrustning och skidade. Det var fullt upp hela tiden, men huvudet fick vila. Och det är den bästa vilan som finns.

Runt 50 kilometer blev turen, från Vålådalen, via Vålåvalsstugorna och Lunndörrsstugan och tillbaka till utgångspunkten. Vi tältade i skyddad skogsterräng och använde STF:s fjällstugor för ombonade fikapauser under dagarna. Jo, för det är skönt att komma in i värmen också, emellanåt.

Turen blev till en artikel i Utemagasinet, kompletterat med tips för hur man kommer igång och vintertältar. Vi bjuder på tipsen här nedan, för den som är sugen att prova.

UM01-13_Valadalen_112 tips för vintertältturen