Välj en sida

Calazo-bok_VandringÅre_miniatyrInte många platser i landet bjuder på så lättåtkomlig vandring på hög höjd som Åre. Med kabinbanan når man ända upp till 1274 meter över havet, därifrån är det bara cirka tjugo minuters promenad till toppen av Åreskutan – och 360 graders utsikt över Jämtlands fjällvärld.

Håkan vet faktiskt ovanligt mycket om vandringen i Åre. Under sommaren 2007 startade han projektet Årevandring, där han inventerade Åretraktens totala ledbestånd i destinationsbolagets namn. Det utmynnade under 2010 i ett uppdaterat ledsystem med kartor, ledbeskrivningar och – inte minst – cirka 20 mil markerade leder på fjället. Ett 15-tal frivilliga deltog i att märka upp och förbättra lederna.

När bokförlaget Calazo hörde av sig och undrade om Håkan ville skriva en guidebok till Årevandringen var det inte svårt att tacka ja. Här fanns ju chansen att berätta om alla fina platser som faktiskt inte rymdes i Åres officiella leduppsättning. Som tretoppsturen Mullfjället-Västerskutan-Åreskutan. Eller flera fina vandringar på (hemmaberget) Mullfjället. Eller den prunkande Fjällvallsturen i Tege. Totalt beskriver boken ett 30-tal turer med utgångspunkt från Åre, Duved och Björnen, allt från lätta promenader till utmanande långvandringar över de högsta topparna. Håkans fina bilder ackompanjerar texterna och visar Åre från en sida som inte visas så ofta.

Vandra kring Åre släpps lagom till vandringssäsongen 2013 och säljs bland annat hos Naturkompaniet och nätbokhandlare. Och Håkan kanske härmed kan kalla sig författare på riktigt, nu när han har två titlar på samvetet. Även om det ”bara” är guideböcker.